Sfânta Parascheva

sf-parascheva-cv-pt-sufletIcoana Sfintei Cuvioase Parascheva din Biserica Sfântul Gheorghe Nou

Biserica Sfântul Gheorghe Nou este una dintre cele mai de seama ctitorii ale Sfântului Martir și Voievod Constantin Brâncoveanu (1688-1714), fiind totodată singura biserică din capitală, ctitorită de către Sfânt, care a rămas până în zilele noastre. În curtea acestei biserici se afla kilometrul 0 al României.

Mormantul Brâncovenilor, mâna Sfântului Nicolae, icoana făcătoare de minuni a Sfintei Cuvioase Parascheva sunt nestematele duhovnicești pe care credincioșii le prețuiesc în Biserica Sfântul Gheorghe Nou, din București. Moaște voievodului au fost aduse în țară de soția sa, Doamna Maria, în anul 1720, și îngropate pe ascuns în Biserica Sfântul Gheorghe Nou din capitală.

În apropierea mormântului voievodal se află icoana făcătoare de minuni a Sfintei Cuvioase Parascheva. Icoana sfintei a fost adusă spre închinare în Biserica Sfântul Gheorghe Nou, în anul 1988, după demolarea samavolnică a Bisericii Sfânta Vineri, aflată la mică distanță de aceasta.

Blestemul Moastelor Sfintei Parascheva

Putina lume știe că Moaștele Sfintei Parascheva, protectoarea Moldovei, sunt ocrotite, fiind „legate” printr-un greu blestem încă de la aducerea lor la Iași, în 1641.

În ciuda faptului că mai multe biserici sau mănăstiri se „laudă” cu moaște sau părticele ale Sfintei Parascheva, moaștele se află la Iași, așa cum au fost aduse în urmă cu aproape patru veacuri. Deruta provine din confuzia care se face între Sfânta Cuvioasă Parascheva din Epivat (de la Iași) și Sfânta Muceniță Parascheva. Spre deosebire de Sfânta Cuvioasă Parascheva care a trăit la o mie de ani după Hristos, Mucenița a trăit în secolele III-IV în Grecia, nu departe de Tesalonic. Aceasta a trăit în timpul persecuției păgâne și a murit martiric, iar în icoane este reprezentata ținându-și ochii într-o mână.

Moaștele ei sunt răspândite in mai multe locuri, iar părticele mai mari sunt adăpostite de Mănăstirea Miclăușeni.

 

Afurisenia mitropolitului.

Moaștele Sfintei Cuvioasa Parascheva de la Iași nu sunt intacte în racla la care milioane de credincioși s-au închinat și se închină de-a lungul anilor la Catedrala Mitropolitana din Iași. Din trupul Sfintei s-au luat de la început tălpile, care au rămas la Patriarhia Ecumenică din Constantinopol și care se află în prezent la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Istanbul.

După cum a confirmat și Mitropolia Moldovei și a Bucovinei, Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva se afla la Iași din anul 1641 și încă de la început au fost sigilate de domnitorul Vasile Lupu și de Mitropolitul Varlaam, nefiind deschise niciodată de atunci. Tot atunci s-a pus și un blestem, prin care sunt afurisiți (blestemați) cei care ar îndrăzni să înstrăineze fragmente din Sfintele Moaște. „Această interdicție rămâne neschimbată”, a precizat Mitropolia Moldovei.

De la sosirea lor, Moaștele au fost protejate de blestem, iar călugării Catedralei spun ca acestea se află într-un giulgiu în care au fost înfășurate de când au fost aduse. Acest giulgiu este dintr-o pânză de in, ros de trecerea anilor, și care are înscris pe el, ca un sigiliu, blestemul lui Vasile Lupu și al Mitropolitului Varlaam: „Blestemat să fie cel care va împrăștia vreodată Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva”.

 

Sfințenie prin veșminte

Dacă Moaștele Cuvioasei nu pot fi dezmembrate sau împrăștiate, veșmintele ei se află peste tot în lume, fiind donate în special bisericilor care-și au hramul pe 14 octombrie. Un rând se află chiar la „Trei Ierarhi” din Iași, pe locul în care a fost așezată inițial racla Sfintei. În total, numărul acestor veșminte ajunge la aproape 20. Cele care „îmbracă” moaștele sunt schimbate de trei ori pe an, iar în aceste momente speciale – ferite de ochiul publicului – nimeni nu poate umbla la raclă.

Racla este din lemn de chiparos învelit în argint, fiind cea de-a treia în care stau moaștele de la aducerea lor la Iași. Prima a ars în marele incendiu de la „Trei Ierarhi” (1888) – când, printr-o minune, Moaștele au rămas intacte, iar două se află in depozitul Mitropoliei.

(Articole preluate de pe: http://www.crestinortodox.ro)